Je bent hier:

Implantologie Arnhem

Het kan voorkomen dat uw tand of kies en wortel zodanig beschadigd zijn dat deze verwijderd moet worden. Deze missende tand of kies kan dan vervangen worden door een implantaat in combinatie met een kroon, brug of prothese. Een implantaat is een kunstwortel die onder plaatselijke verdoving in de kaak wordt geplaatst. Het implantaat is gemaakt van titanium, een materiaal dat niet door het lichaam afgestoten wordt. De vervanging van uw tand of kies verschilt in uiterlijk en werking niets van uw natuurlijke tand of kies. Hieronder vindt u informatie over de verschillende mogelijkheden.

Oplossingen voor één missende tand of kies: Een kroon op implantaat 

Wanneer u één tand of kies moet missen, dan kan deze onder andere vervangen worden door tandheelkundig implantaat in combinatie met een keramische kroon. Deze behandeling wordt in drie stappen uitgevoerd.

 1. Vóór de ingreep
  Ter voorbereiding van de behandeling voert uw tandarts een eerste onderzoek uit en neemt één of meer röntgenfoto’s van het gebied.
 2. Plaatsen van de implantaten
  Het implantaat wordt geplaatst en u krijgt eventueel een noodvoorziening waarmee u vrijwel onmiddellijk normaal kunt eten en functioneren. Het implantaat moet eerst integreren met het kaakbot alvorens we over kunnen gaan naar de volgende stap. Dit neemt enige tijd in beslag, variërend van zes tot twaalf weken.
 3. Bevestiging van een nieuwe kroon
  Zodra het implantaat geïntegreerd is met het kaakbot plaatsen we de permanente keramische tand op het implantaat. Als deze nieuwe tand of kies geplaatst is, gaat deze in principe uw hele leven mee en zijn er geen verdere behandelingen nodig.

U mag verwachten dat de nieuwe tand of kies net zo past en voelt als een echte tand of kies. U zult wel ieder jaar bij de mondhygiëniste terug komen om zo een lang resultaat te kunnen garanderen. Verzorg verder uw mond zoals u gewend bent, zodat de tand of kies en het omringende tandvlees schoon en gezond blijft.

Oplossingen voor meerdere missende tanden of kiezen: Een brug op implantaten

Wanneer u meerdere tanden of kiezen moet missen kunnen deze vervangen door een tandheelkundig implantaat in combinatie met een brug. Deze behandeling wordt in drie stappen uitgevoerd.

 1. Vóór de ingreep
  Ter voorbereiding van de behandeling voert de tandarts een eerste onderzoek uit en neemt één of meer röntgenfoto’s van het gebied.
 2. Plaatsen van de implantaten
  De implantaten worden geplaatst en u krijgt een noodvoorziening waarmee u vrijwel onmiddellijk normaal kunt eten en functioneren. Het implantaat moet eerst integreren met het kaakbot alvorens we over kunnen gaan naar de volgende stap. Dit neemt enige tijd in beslag, variërend van zes tot twaalf weken.
 3. Bevestiging van een nieuwe brug
  De laatste stap is de plaatsing van de permanente brug. De nieuwe tanden die worden geplaatst gaan levenslang mee. Verdere behandelingen zijn niet nodig.

U mag verwachten dat de nieuwe tand of kies net zo past en voelt als een echte tand of kies. U zult wel ieder jaar bij de mondhygiëniste terug komen om zo een lang resultaat te kunnen garanderen. Verzorg verder uw mond zoals u gewend bent, zodat de tand of kies en het omringende tandvlees schoon en gezond blijft.

Oplossingen voor alle missende tanden of kiezen: Een implantaat gedragen prothese

Wanneer uw al uw tanden en kiezen moet missen dan is een op implantaat gedragen prothesen (klikgebit) de beste oplossing. Ook als uw kunstgebit pijn doet en niet goed blijft zitten is deze manier van het vervangen van tanden en kiezen een goed mogelijkheid. Om een kunstgebit goed te kunnen dragen zijn meestal twee implantaten voldoende. De tandartsen en tandtechnici bij TCAN werken nauw samen. Alle behandelingen worden door zeer ervaren en gespecialiseerde medewerkers uitgevoerd en alles gebeurt onder één dak. Hierdoor hoeft u in de meeste gevallen niet verwezen te worden naar een externe implantoloog of kaakchirurg. Ook hoeft u voor een aanpassing van de prothese meestal niet naar een externe tandprotheticus of tandtechnieker te gaan.

Het maken van een klikgebit duurt niet langer dan dat van een gewone prothese. Soms wordt het gebit al direct bij het plaatsen van de implanteren geplaatst.

Voor het plaatsen van de implantaten en het aanmeten van de prothese maakt u een aantal achtereenvolgende afspraken. Om te beginnen bespreekt de tandarts samen met u de behandeling. Na het invullen van een vragenlijst wordt uw mondholte uitgebreid bekeken en worden er röntgenfoto’s van uw kaken gemaakt.

De kleur vorm en stand van de tanden in de nieuwe prothese worden samen met u bepaald en uitgezocht. Uw wensen zijn hierbij het meest belangrijk. Pas als u volledig tevreden bent over de prothese in de pasfase wordt de prothese afgemaakt.

U komt 6 weken na het plaatsen van de implantaten en de prothese terug voor een nacontrole. Als alles goed is, dan komt u ieder jaar terug voor controle. Ook vragen wij uw zorgverzekeraar toestemming alvorens met de behandeling te starten. De eigen bijdrage voor een klikgebit ligt wel lager dan voor een gewone prothese.

Implantaten gaan in principe lang mee. Een goede hygiëne van uw mond en uw kunstgebit is van het allergrootste belang voor het behoud van de implantaten. Tijdens de poetsinstructie bij het plaatsen van de prothese leert u welke hulpmiddelen voor u het meest geschikt zijn en eventueel wordt een bezoek aan onze mondhygiënistes geadviseerd.

Klik hier om een pdf te downloaden die u helpt voor te bereiden op de operatie.