Je bent hier:

3D Kroon- en brugwerk

Kronen en bruggen zijn bedoeld als duurzame vervanging voor tanden en kiezen. Ze benaderen de oorspronkelijke vorm en functie zoveel mogelijk. Een behandeling voor een kroon of brug is ingewikkelder dan voor een gewone vulling. U zult dan ook enkele keren bij uw tandarts moeten terugkomen.

Wat is een kroon?

Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug. Tegenwoordig proberen wij alle kronen volledig keramisch te vervaardigen. Dit is naast sterk ook esthetisch zeer fraai.

In onze praktijk maken wij geen afdrukken meer maar scannen wij u tand met een 3D mondscanner. Uw afdruk wordt dus digitaal gemaakt en dit scheelt “happen met klei”.

Een digitale afdruk is veel nauwkeuriger. U kroon past nauwkeuriger en de kostprijs van de kroon is hierdoor zelfs lager.

Een mooiere, beter passende kroon of brug voor een lager bedrag.

Wat is een brug?

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Dat zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies. Een brug bestaat uit twee of meer kronen die op pijlers passen en een brugtussendeel, ook wel ‘dummy’ genoemd. Deze bestaat uit één of meer kunsttanden en/of kiezen die op de plaats van de open ruimte komen.

Wanneer kan een kroon nodig zijn?

  • Er is onvoldoende houvast voor een vulling. Door tandbederf kan een groot deel van de tand of kies verloren zijn gegaan. De hedendaagse indicatie voor een kroon is wat kleiner geworden dan vroeger door het gebruik van composiet vullingen en goed hechtsystemen.. Echter een tand of kies met zowel een vulling en een wortelkanaalbehandeling is meestal beter af met een kroon.
  • Verbeteren van het uiterlijk. Meestal gaat het daarbij om verkleurde en/of slecht gevormde tanden of kiezen die voor in de mond staan.

Wanneer kan een brug nodig zijn?

  • Om beter te kunnen kauwen.
  • Verbetering van het uiterlijk.
  • Om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan en/of gaan uitgroeien.

Als tanden en kiezen ontbreken, kunnen de tanden of kiezen van de andere kaak in de richting van de open ruimte groeien. Ook kunnen de tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte naar elkaar toe groeien, waardoor ze scheef gaan staan.