Je bent hier:

Wortelpuntbehandelingen (apexresectie)

Een apexresectie (apex = punt) of wortelpuntoperatie is een chirurgische procedure in de tandheelkunde waarbij de punt van de wortel en een beetje van het omliggend weefsel wordt weggenomen en waarbij vanaf de punt van de wortel (retrograad ) het wortelkanaal hermetisch wordt afgesloten. Hiervoor moet er voordien minstens eenmaal een wortelkanaalbehandeling gebeurd zijn. Soms (steeds minder en minder) wordt de wortelkanaalbehandeling gelijktijdig met de apexresectie gedaan. Dit noemt men orthograde vulling.

De reden van een apexresectie is meestal een periapicaal abces, of een cyste dat chirurgisch verwijderd moet worden.

Door verbeteringen van de wortelkanaalbehandeling wordt er nu meestal gekozen voor een herbehandeling van de wortelkanalen. Door technologische vooruitgang kunnen de tandartsen vaak extra kanalen ontdekken die niet voldoende werden behandeld. Kanalen kunnen beter geprepareerd en ontsmet worden en zodoende kan in veel gevallen een apexresectie vermeden worden. Indien deze herbehandeling geen succes is, kan een apexresectie nog een oplossing bieden.

De behandeling

  • Er wordt een sneetje in het tandvlees gemaakt en het tandvlees wordt een beetje open geklapt.
  • Met een fijn boortje wordt er door het bot naar de punt van de wortel geboord.
  • De ruimte rond de wortelpunt wordt goed schoongemaakt. De cyste of het ontstekingsweefsel wordt verwijderd.
  • De apex wordt iets ingekort en op het einde van het wortelkanaal wordt er een kleine MTA vulling geplaatst om het kanaal af te sluiten.
  • Tandvlees wordt terug dichtgeklapt en gehecht.
  • Er zal na enige tijd in deze holte een spontane ingroei van bot gebeuren
  • De gehele operatie wordt onder een operatiemicroscoop uitgevoerd om een optimaal resultaat te verkrijgen

Na de behandeling

De plaatselijke verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt. U kunt dan napijn krijgen. Daarom kunt het beste al voor de verdoving is uitgewerkt een eerste pijnstiller innemen. Door de behandeling kan uw wang of lip een beetje gaan zwellen. Deze zwelling is na 3 dagen het grootst en neemt daarna weer langzaam af. Dit is een normaal gevolg van de ingreep. Het koelen van de wang voorkomt mogelijk zwelling en is vaak erg aangenaam.

Verdere verzorging

Het is beter om de eerste 5 dagen na de behandeling de behandelde tand of kies niet te poetsen. In plaats daarvan gebruikt u het voorgeschreven mondspoelmiddel. U kunt alle andere tanden en kiezen gewoon poetsen.

De eerste 2 dagen kunt u het beste zachte voeding gebruiken. Als u rookt, is het beter om de eerste dagen niet te roken, omdat de hete rook de wondgenezing verstoort.
De kleine holte in het kaakbot op de plaats waar de ontsteking is verwijderd, vult zich na 3 tot 6 maanden weer op met bot. Uw tandarts kan dit bij een volgend bezoek controleren met een röntgenfoto.

Patiënt worden

Meld u direct aan bij Tandheelkundig Centrum Arnhem Noord. Met alle specialismen onder één dak, hebben we de expertise in huis voor iedereen. Van jong tot oud. Van gewone halfjaarlijkse controles tot specialistische mondzorg, zoals orthodontie, parodontologie, implantologie en endodontologie.