Kiespijn: wat te doen?

Kiespijn kan verschillende oorzaken hebben en in verschillende varianten voorkomen. De kiespijn kan acuut of constant aanwezig zijn (een zeurende pijn of een kloppend gevoel), maar kan bijvoorbeeld ook naar voren komen tijdens het nuttigen van koud, warm of zoet eten en drinken of bij luchtstroom.

Indien u recent een vulling heeft gekregen bij uw tandarts is het normaal dat deze soms de eerste paar weken en soms maanden wat gevoeliger is.

Bij aanhoudende of regelmatig terugkerende kiespijn is het belangrijk de tandarts om advies te vragen. Bel overdag met de praktijk. Bij voorkeur in de vroege ochtend zodat er tijd is om u te helpen. ’s Avonds en in het weekend belt u met de spoedlijn 0900-1515.

Het is op dit moment niet mogelijk om je als patiënt aan te melden bij Tandheelkundig Centrum Arnhem Noord. Je kan terecht bij onze andere praktijk in Arnhem: Tandpark.

Inschrijven zonder spoed
Female dentist in dental office talking with senior male  patient and preparing for treatment.; Shutterstock ID 573797008

Kiespijn kan de volgende oorzaken hebben:

  • Een abces kan onder andere ontstaan na het vermijden of uitstellen van een behandeling. Wanneer tandbederf (cariës) niet of niet op tijd wordt behandeld, kan eerst de glazuurlaag en daarna het tandbeen worden aangetast. Daarna dringen bacteriën door in de zachte kern, de pulpa.
  • Een abces kan zich ook ontwikkelen als gevolg van een tandvleesaandoening. Die wordt veroorzaakt door de ophoping van tandplak in een pocket, de ruimte tussen de tand en het tandvlees.
  • Abcessen  (vaak vergeleken met de klassieke dikke wang) in de mond kunnen erg pijnlijk zijn, maar kunnen relatief gemakkelijk behandeld worden. Over het algemeen zal de tandarts, afhankelijk van de oorzaak, het abces verhelpen door middel van een wortelkanaalbehandeling of een grondige reiniging onder het tandvlees. Als het tandvlees erg gezwollen is en veel pus bevat, zal je tandarts eerst het abces ontlasten en de pus laten afvloeien om de druk te verlichten.
  • Bij heftige aanhoudende pijn worden soms antibiotica voorgeschreven. In de eerste periode zullen pijnstillers nodig zijn om de antibiotica de tijd te geven hun werk te doen.
  • Gaatjes (cariës) ontstaan als er tandplak op de tanden aanwezig is. Factoren zoals voedingsgewoonten en het gebruik van (fris-)drank spelen bij het ontstaan van gaatjes een rol, waarbij het niet alleen gaat om wat er gegeten wordt, maar vooral hoe vaak dit op een dag gebeurt.
  • Je kies kan ontstoken raken door tandbederf, een lekkende vulling of door bijvoorbeeld een val. Gevoeligheid met warm en koud, een dikke wang of hevige kiespijn ( extreme tandpijn na vulling of kloppende tandpijn) kunnen signalen zijn van een ontsteking. Ook kan het zijn dat je (nog) geen klachten hebt. Je tandarts komt er dan achter bij het maken van een controlefoto of tijdens het vullen van je kies.Eerst wordt er een foto gemaakt om te kijken hoe de wortels lopen en krijg je een verdoving. Dan plaatst de tandarts een cofferdam, ook wel rubberdam genoemd. Dit is een rubberen lapje die de kies isoleert zodat de tandarts een ‘schoon’ werkgebied heeft. De tandarts boort de kies op het kauwvlak open en haalt met vijltjes het ontstoken weefsel en de zenuw uit het kanaal. Met desinfecterend middel wordt de kies gespoeld. De schoongemaakte kanalen vult de tandarts op met rubberen stiftjes en hij sluit de kies weer af met een vulling. Vaak wordt de behandeling in 2 afspraken gepland. Het opvullen van de kanalen en het vullen van de kies gebeurd dan op de tweede afspraak. De kies krijgt dan na de eerste behandeling een tijdelijke vulling.
  • Parodontitis is een tandvleesontsteking die verder gaat dan het tandvlees. Tandplak op de tanden en kiezen veroorzaakt een ontsteking in de rand van het tandvlees. Zo’n tandvleesontsteking heet gingivitis. Deze ontsteking kan zich uitbreiden van de tandvleesrand naar het daaronder gelegen kaakbot. Dit kan uiteindelijk leiden tot parodontitis.
kiespijn of tandpijn

Pijnstillers 

Indien je aanhoudende kiespijn hebt, moet je zo snel mogelijk contact op te nemen met je tandarts. Totdat je geholpen wordt, kun je de pijn verzachten met paracetamol 500mg en/of ibuprofen 400mg. Let op dat u de maximale dosseringen niet overschrijdt. Bij oudere mensen (65+) of mensen met een zwakke maag is het beter om een maagbeschermer te gebruiken bij ibuprofen.

Eigen patiënten krijgen een nota per post/email gestuurd. In de avond- weekenddienst of voor passanten dient contant te worden voldaan. U krijgt een nota mee die u zelf achteraf bij u zorgverzekeraar kunt indienen om het door u verzekerde deel vergoed te krijgen. Wij gaan er vanuit dat u zelf weet hoe u zich heeft verzekerd heeft.